
בעוד שר האוצר לפיד פועל להורדת מחירי המזון באמצעות הרחבת פיקוח המחירים, מחקר חדש חושף עד כמה מדיניות הפיקוח והרגולציה בענף החקלאות דווקא מייקרת את מוצרי המזון הבסיסיים. בנייר עמדה זה מצא החוקר שאול קירשנבום כי הסובסידיות העקיפות לחקלאים עולות למשפחות עניות 1,166 ₪ בשנה. בשנים האחרונות המשק הישראלי חווה עלייה תלולה במחירי המזון. בין השנים 2005- 2015 מחירי המזון הריאלים בישראל טיפסו בשיעור של 11.1% בעוד באיחוד האירופאי המחירים עלו ב - 6.1% ובארה"ב הם עלו ב – 2.6% בלבד.
שאול קירשנבאום
ינואר 2014


"תחבורה שיתופית" (Ridesharing), הינו מודל המבוסס על הכלכלה השיתופית אשר מתפתח בימים אלו בעולם ובישראל ומיישם מודל של שיתוף נסיעות חדשני על ידי נהגים המשתפים את משאב רכבם הפרטי עם נוסעים מזדמנים. מדובר באמצעי תחבורה תחליפי או לכל הפחות משלים לאמצעי התחבורה המסורתיים. הגידול המהיר בהחזקת סמארטפונים בידי הציבור בכלל והזינוק בשימוש באפליקציות בפרט, מאפשרים את התפתחותו המהירה של תחום התחבורה השיתופית אשר מתבצע ברובו באמצעות אפליקציות ייעודיות המקשרות בין נוסעים לנהגים.
שאול קרשנבאום
יולי 2015


מדוע מוצרי החלב כל כך יקרים בישראל? כמה משפחה ממוצעת מוציאה על מוצרי חלב בממוצע, וכמה נחסוך במצב של שוק חופשי. כנסו לקישור לראות את המאמר המלא.
קורין פרנטי
פברואר 2020


המכון קובע: בנק אינטנרטי עשוי לחסוך ללקוחות 411.5 מיליון ש"ח בשנה בהוצאות שוטפות על עו"ש. מכון ירושלים לחקר שווקים השווה את הפעילות של המערכת הבנקאית בישראל לפעילות של בנקים אינטרנטיים בעולם. בשעה שהכנסות קבוצת בנק לאומי מעמלות לשנת 2011 עמדו על 3.7 מיליארד ש"ח, הכנסות הבנק האינטרנטי ING Direct עמדו על 820 מיליון ש"ח. לבנק האינטרנטי 16.7 מיליון לקוחות, בערך פי 10 מבנק לאומי, והוא גבה פחות מרבע מהכנסות בנק לאומי מעמלות ועדיין היה רווחי.
ליטל פרגי
אפריל 2012


בישראל נמכרים כ-35 מליון ספרים בשנה,ישנן יותר מ600 חנויות ספרים,יותר מ1500 מו"לים,כל שנה יוצאים לאור יותר מ7000 כותרים חדשים
,והיקף המכירות נאמד בכ-1.8 מילאיד ש"ח. עפ"י המכון ,מבצעי המכירות אר השרה והחכ"ים מנסים למנוע אותם,הביאו לגידול של 18% במספר הכותרים וגידול בהוצאה הפרטית על רכישת ספרים בשנים האחרונות.המכון מזהיר ש"תומכי ההצעה להסדרת השוק על ידי הממשלה אומרים בפה מלא שבכוונתם להכתיב תנאים גם למאיירים, למתרגמים ולאחרים למרות שהניסיון בעולם המראה שתכתיבים מביאים לצמצום השוק המוסדר".
בועז ארד
פברואר 2010


מחקר חדש טוען שאין בהמלצות ועדת טרכטנברג כדי לפתור את בעיית הריכוזיות בשוק הגז הביתי, אשר גורמת לצרכנים לשלם כ-150 מיליון ש"ח עודפים בשנה חוסר התחרותיות בשוק הגפ"מ בישראל נובע משלושה תנאים מרכזיים: חסמי כניסה טבעיים ומלאכותיים, הריכוזיות של הענף, וקשי מעבר של לקוחות. רשת החלוקה של הגז הטבעי תופעל על בסיס רישיונות שתעניק המדינה. לשם כך חולקה הארץ ל- 6 אזורי רישיונות. בכל אזור ייבחר במכרז פומבי בעל רישיון חלוקה אחד, שייהנה מבלעדיות בהקמה, הפעלה ותחזוקה של רשת החלוקה למשך 20-25 שנה.
ליטל פרגי
מרץ 2012


האזרח הקטן המעיין בשורות אלו נמלא אופטימיות. מסתמן כי ישנו שינוי במגמה. שינוי חיובי למען הוזלת מחירי הקוטג', מחירי החלב והמזון, ובכלל, בכל מקום בו יתגלה 'כשל שוק הנובע מריכוזיות'. כך נאמר לדבריו של שמחון בנייר זה נבחן את הריכוזיות המאפיינת את שוק המזון בכלל, ושוק החלב בפרט. מחאת צרכני הקוטג' שצברה תאוצה לאחרונה שינתה את פני הדברים. למעשה, חרם הקוטג' הבהיר כי מדובר בבעיה חמורה ומורכבת הרבה מעבר למחיר מופרז של מוצר בסיסי מסוים, אשר מחירו עלה בעשרות אחוזים תוך חמש שנים - מדובר בקרטל שלם המכונה ''שוק החלב'' המתנהל עם גיבוי ממשלתי מלא.
קרן הראל הררי
יולי 2011


על פי מחקר חדש של מכון ירושלים לחקר שווקים מ-2006 חלה עליה של יותר מ-40% במחיר השמן לכל סוגיו, כאשר בשמן הזית חלה עליה של 8% מ-2007 ל-2010. עוד עולה מהמחקר כי המחיר הממוצע של שמן זית בארץ עומד על כ-38 ש"ח ל-750 מ"ל. זאת כאשר במדינות אירופה כמו בריטניה המחיר הינו כמחצית (כ-23 ש"ח) עבור כמות גדולה יותר של 1 ליטר. כמו-כן, המחיר גבוה פי 3 מספרד ויוון הנחשבות ליצרניות שמן גדולות. הפער בין מוצרי השמן השונים בארץ לעומת חו"ל מגיע עד למאות אחוזים.
קרן הראל הררי
דצמבר 2011


בתקשורת מתפרסמים מעת לעת סיפורים על ניצול לכאורה של לקוחות בידי חברות הביטוח. חברות הביטוחל נתפשות על ידי הציבור כמשתמשות בכוחן הכלכלי והמשפטי הרב כדי להתנער מחובותיהן כלפי המבוטחים. על פי טיעון רווח, החברות משתמשות בשלל אמצעים על מנת להתנער מתשלום, או למצער, לצמצמו בעת קרות מקרה ביטוח. נייר עמדה זה יתאר את שוק ביטוח הרכב (מקיף וצד ג'), יסקור את הטענות נגד חברות הביטוח, את הבעיות בשוק ואת הגורמים להן, יציע מספר פתרונות אפשריים וינתח את השלכותיהם האפשריות.
ירדן גזית
מאי 2010


המסחר הבינלאומי בישראל תלוי כמעט לגמרי בנמל תעופה אחד ובשלושה נמלי ים. בנייר עמדה זה נתמקד בנמלי הים, אשר היו פעם סיפור הצלחה, ובעקבות התערבות ממשלתית כושלת, רפורמות לא מוצלחות, וועדי עובדים חזקים מדי (אשר כוחם גם נבע מהיות הנמלים בבעלות ממשלתית) –הפכו לבעיה הדורשת את פתרונה.
חנה דר
נובמבר 2009


מהשוואה בינלאומית עולה כי הדבש בארץ עולה בממוצע פי 3.5 מהדבש בארה"ב ופי 2 מהדבש. מחיר הדבש הממוצע בארה"ב (כ-6 ש"ח) הינו %28 ממחיר הדבש הממוצע בארץ (כ- 21 ש"ח). בבריטניה מחיר הדבש הוא חצי ממחירו בארץ, כאשר מחיר דבש ממוצע עומד על כ-2.1 יורו (10.7 ש"ח). ישנן סיבות רבות לכך שמחירו של הדבש כה יקר בארץ בהשוואה לארצות אחרות. החל מתנאי מזג האוויר המקשים על הכוורנים, המכסים הגבוהים המוטלים על ייבוא הדבש לארץ ולמעשה מעכרים אותו מהיסוד, זיופי דבש הקיימים בארץ, פעילות של כוורות לא חוקיות הפועלות ללא רישיון ועוד.
קרן הראל-הררי
ספטמבר 2011
